Špargľové rizoto (2. deň)
Link na video TU
2. deň – Špargľové rizoto
Ingrediencie:
Z nákupného zoznamu
Zeleninový vývar 1,0 l (z 230 g zeleniny):
Mrkva – 1 ks
Petržlen – 1 ks
Zeler – cca 80 g
Šalotka – 2 x 25 g
Petržlenová vňať
Špargľa – 110 g
Biele suché víno – 1 dcl
Tymian čerstvý (alebo sušený)
Citrón – ¼ ks
Maslo – 20 g
Základné potraviny
olivový olej
ryža Arborio– 70 g
soľ
bobkový list
čierne korenie
parmezán – cca 50 g
Postup prípravy
1. Zeleninu na vývar si očistíme, pokrájame na menšie kúsky, opláchneme. Pridáme petržlenovú vňať a bobkový list. Dáme variť do litra vody.
2. Zohrejeme kastról, pridáme olivový olej.
3. Očistíme si šalotku , nakrájame a dáme restovať do kastróla na olivový olej.
4. Očistíme si špargľu. Drevnatú časť odlomíme a hlavičky nečistíme. Opláchneme.
5. Do orestovanej šalotky pridáme ryžu a ďalej restujeme. Podlejeme vínom, pridáme tymian a povaríme kým sa alkohol odparí.
6. Po odparení alkoholu postupne prilievame vývar zo zeleniny vždy keď sa vyvarí. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
7. Ryžu premiešavame a postupne pridávame vývar. Tak aby bola zaliata ryža.
8. Špargľu si nakrájame. 5 minút pred dovarením ryže pridáme špargľu a trochu citrónovej kôry.
9. Nastrúhame parmezán.
10. 2 minúty pred dovarením rizota pridáme hlavičky špargle a parmezán, citrónovú šťavu a maslo.
11. Servírujeme posypané strúhaným parmezánom a pokvapkané olivovým olejom. Prípadne podávame s pohárom vína.
12. Vývar odstavíme, scedíme a po vychladnutí odložíme do chladničky.
Kategória: | 12. týždeň |
---|---|
jedlá: | hlavné jedlá |
procesy: | varenie |
suroviny: | zelenina |
Položka bola vypredaná… |