Hamburgerová žemľa

Link na video TU

Položka bola vypredaná…
Hamburgerová žemľa

Dnes už vieme, ako pripraviť dokonalé hamburgerové mäso. Poznáme aj presný recept na originálnu omáčku z Big Macu. Obe videá si viete jednoducho vyhľadať. Ostáva už len pozrieť sa na tretiu, nemenej dôležitú súčasť hamburgeru.

Hamburger bun

We already know how to make the perfect hamburger patty. We also know the exact recipe for the original Big Mac sauce. Both videos are easy to find. Now it's time to look at the third, equally important part of a hamburger.

Najlepšia žemľa v našom teste č. 6
Ingrediencie (9 žemlí):
300 ml mlieko, teplé
2 ks vajce
45 g maslo, rozpustené
30 g cukor
21 g čerstvé droždie
8 g soľ
500 g múka hladká (nie hladká múka extra)
30 g voda
Sezam na posypanie

Postup:
1. Zmiešajte teplé mlieko, cukor, droždie a rozpustené maslo a nechajte bokom, kým sa nespení.
2. V inej miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte zmes s droždím, jedno vajce a premiešajte. (Všetko miesime mixérom na hladké cesto 5-7 minút. Cesto by nemalo byť lepkavé, ale ani príliš pevné. Ak je to potrebné, pridajte trochu mlieka alebo múky.)
3. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste jednu hodinu.
4. Cesto rozdeľte na približne 9 rovnakých častí s hmotnosťou 90 g. Vytvarujte žemle a poukladajte ich na plech na pečenie.
5. Nechajte prikryté kysnúť na teplom mieste ďalších 45 minút.
6. Vajce rozšľahajte s vodou, potrite ním žemle a posypte sezamovými semienkami.
7. Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C približne 20 minút dozlatista.
8. Po dopečení prikryte kuchynskou utierkou preto, lebo pomalšie chladnutie žemliam prospieva.

The Best Bun from Our Test No. 6

Ingredients (9 buns):
300 ml warm milk
2 eggs
45 g melted butter
30 g sugar
21 g fresh yeast
8 g salt
500 g plain flour (not extra fine)
30 g water
Sesame seeds for topping

Instructions:
1. Combine the warm milk, sugar, yeast, and melted butter. Set aside until foamy.
2. In another bowl, mix the flour with the salt. Add the yeast mixture and one egg, and mix. (Knead everything using a mixer into a smooth dough for 5–7 minutes. The dough should not be sticky, but also not too firm. If needed, add a little milk or flour.)
3. Let the dough rise in a warm place for one hour.
4. Divide the dough into approximately 9 equal parts weighing around 90 g each. Shape them into buns and place them on a baking tray.
5. Cover and let rise in a warm place for another 45 minutes.
6. Beat the second egg with the water, brush the buns, and sprinkle with sesame seeds.
7. Bake in a preheated oven at 190 °C (375 °F) for about 20 minutes until golden brown.
8. After baking, cover the buns with a kitchen towel – slower cooling helps improve their texture.

Testované žemle / tested buns:
1. žemľa / 1st bun
https://bbqpit.de/die-perfekten-hamburgerbroetchen/

2. žemľa / 2nd bun
https://www.grillfuerst.ch/magazin/bbq-guides/burgerbroetchen-burger-buns/?srsltid=AfmBOoosiAk1ZIvT8lITy5vLlyuemtSpQB0McwT1VSYKkcl2mgRoZTiZ

3. žemľa / 3rd bun
https://www.motioncooking.com/rezept/brioche-burger-buns/

4. žemľa / 4th bun
https://www.grillheaven.at/grill-magazin/grillrezepte/die-perfekten-burger-buns/

5. žemľa / 5th bun
https://www.malteskitchen.de/wprm_print/brioche-burger-buns-perfekte-burger-broetchen

6. žemľa / 6th bun
https://www.chefkoch.de/rezepte/2819461433958803/Burger-Buns.html

7. žemľa / 7th bun
https://www.backenmachtgluecklich.de/rezepte/burger-broetchen.html

8. žemľa / 8th bun
https://www.pimotti.de/knowhow/das-perfekte-hamburger-broetchen/

9. žemľa / 9th bun
https://www.bettybossi.ch/de/rezepte/rezept/burger-buns-hamburger-brotchen-10007447/?srsltid=AfmBOooNOjxQ6yYAuzeealYPxUvOEbperqLZgqCfLAvu2GDouS9E8mtU

10. žemľa / 10th bun
https://www.grill-bude.ch/das-perfekte-hamburger-broetchen-bun/?srsltid=AfmBOooU_sFqZ--q0QyiMGU_lPYw7srIwMHGwbdVEhMOZcdjz0XQxrUZ

Kategória: Prémium
jedlá: pečivo
procesy: kysnutie
suroviny: obilniny a produkty
Položka bola vypredaná…