Guľky v paradajkovej omáčke s tarhoňou (2. deň)

Link na video TU

Položka bola vypredaná…
Guľky v paradajkovej omáčke s tarhoňou (2. deň)

2. deň – Guľky v paradajkovej omáčke s tarhoňou
Ingrediencie:

Z nákupného zoznamu
Mleté bravčové a hovädzie mäso – 150 g
Cesnak – 4 strúčiky
Petržlenová vňať
Jarná cibuľka (biela časť) – 1 ks
Mrkva – 80 g
Paradajkový pretlak - 50 g
Drvené paradajky – ½ konzervy (200 g)
Pažítka čerstvá

Základné potraviny
parmezán – cca 14 g
strúhanka - 1 PL
vajce – 1 ks
soľ
čierne korenie
olivový olej
tarhoňa – 70 g
slnečnicový (repkový) olej
oregano
mletá červená paprika

Postup prípravy
1. Do misky dáme mleté mäso, nastrúhame doňho parmezán.
2. Očistíme cesnak a nastrúhame ho k mäsu. Prisypeme strúhanku. Pridáme žĺtko a nasekanú petržlenovú vňatku. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Všetko premiešame a vypracujeme hladké cesto.
3. Dáme si variť vodu do rýchlovarnej kanvice. Necháme si zohrievať hrniec s olivovým olejom na ktorom orestujeme posolenú tarhoňu. Potom ju zalejeme vriacou vodou a varíme 10 až 12 min..
4. Druhý hrniec, na paradajkovú omáčku, dáme tiež s olivovým olejom zohrievať.
5. Očistíme a umyjeme si bielu časť z jarnej cibuľky a mrkvu. Nakrájame ich na malé kúsky.
6. Mrkvu dáme do hrnca restovať. Po chvíli pridáme cibuľku a nakrájaný cesnak. Podľa potreby pridávame olivový olej. Ochutíme soľou a čiernym korením. Ďalej restujeme.
7. Dáme zohrievať panvicu so slnečnicovým olejom na vyprážanie mäsových guliek.
8. Z mäsového cesta vypracujeme guličky cca 8 ks (viete si pomôcť keď si ruky namočíte v studenej vode) a dáme ich pražiť na panvicu na miernom ohni a za stáleho obracania.
9. Do zeleninového základu pridáme paradajkový pretlak a restujeme. Po chvíli ochutíme oreganom a mletou paprikou, chvíľku ešte orestujeme a zalejeme horúcou vodou (cca 1 dcl). Pridáme drvené paradajky a miešame, v prípade potreby dochutíme bylinkami a soľou či korením podľa potreby. Prilievame horúcu vodu podľa hustoty omáčky.
10. Uvarenú tarhoňu scedíme a pokvapkáme olivovým olejom.
11. Opražené guľky vyberieme priamo do omáčky a opatrne premiešame.
12. Servírujeme posypané nasekanou pažítkou.

Kategória: 13. týždeň
jedlá: hlavné jedlá
procesy: varenie
suroviny: mäso
Položka bola vypredaná…