Bravčová panenka s vínovo-slivkovou omáčkou (5. deň)

Link na video TU

Položka bola vypredaná…
Bravčová panenka s vínovo-slivkovou omáčkou (5. deň)

5. deň –Bravčová panenka s vínovo-slivkovou omáčkou
Ingrediencie:

Z nákupného zoznamu
Bravčová panenka – zvyšok cca 150 g
Špargľa – 5 ks (cca 70 g)
Zemiak – 100 g
Sušené slivky – 80 g
Biele suché víno – 0,5 až 1 dcl
Zeleninový vývar
Maslo – 15 + 20 g
Tymian čerstvý (alebo sušený)
Petržlenová vňať

Základné potraviny
olivový olej
soľ
čierne korenie
med
škorica

Postup prípravy
1. Očistíme si špargľu. Drevnatú časť odlomíme a hlavičky nečistíme. Opláchneme.
2. Očistíme zemiak, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca s osolenou vodou a dáme variť. Pridáme rascu. Varíme do mäkka.
3. Panvicu zohrejeme, pridáme olivový olej
4. Mäso si vyberieme z chladničky a nakrájame na 2 cm plátky, osolíme, okoreníme čiernym korením.
5. Urobíme si omáčku. Slivky si nakrájame nadrobno. Vložíme na panvicu, podlejeme bielym suchým vínom. Pridáme škoricu a med. Dáme variť, keď sa odparí alkohol pridáme zeleninový vývar, aby boli slivky zaliate. Pridáme vetvičku tymianu, premiešame a varíme. Ku koncu pridáme maslo.
6. Mäso si vložíme na rozpálenú panvicu opekáme z obidvoch strán (3 až 4 min.). Následne odložíme a prikryjeme.
7. Špargľu si nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mierne zmäknutým zemiakom. Varíme. Hlavičky špargle pridáme až neskôr a povaríme asi 1 minútu. Precedíme a pridáme maslo.
8. Výpek si redukujeme, pridáme doňho omáčku z ktorej sme vybrali vetvičku tymianu.
9. Servírujeme. Na prílohu si na tanieri položíme medailóniky mäsa, polejeme omáčkou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Kategória: 12. týždeň
jedlá: hlavné jedlá
procesy: varenie
suroviny: mäso
Položka bola vypredaná…